Start aanleg netaansluiting zonneparken

Deze week zijn de werkzaamheden voor de netaansluiting van Zonneweide Larendeel en Zonnepark Zevent in Druten gestart. De bouw van de zonneparken vindt later plaats.
Aannemer WATT-Infra begint met het uitvoeren van boringen en zet vervolgens de vruchtbare teelaarde aan de kant zetten. Daarna plaatsen de bouwers de bemaling en graven de sleuf zodat de kabels kunnen worden getrokken. De kabels zijn geschikt zijn voor de omzetting van het hoogspanningstation in Druten, die in 2026 van 10 kV naar 20 kV gaat.

De energieparken gaan gezamenlijk een netaansluiting van 40 MVA gebruiken en leggen deze tot aan het onderstation van Liander bij Puiflijk in Druten. Het duurt nog even voor de daadwerkelijke zonnepanelen worden gelegd.

De netaansluiting wordt gerealiseerd volgens artikel 16c van de elektriciteitswet. Dit houdt in dat WATT-Infra rechtstreeks in opdracht van beide zonneparken werkt. Als de netaansluiting in gebruik wordt genomen, wordt het juridisch eigendom en het beheer van de aansluiting overgedragen aan de regionale netbeheerder Liander.


Deel op: